Projektas „Bibliotekinio identiteto formavimas tarptautinėje praktikoje“

2023 m. gegužės 11–12 dienomis Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos darbuotojams ir švietimo įstaigų darbuotojams buvo organizuojama kompetencijų ugdymo išvyka į Latvijos bibliotekas ir švietimo įstaigas, vykdant projektą „Bibliotekinio identiteto formavimas tarptautinėje praktikoje“. Projekto partneriai – Klaipėdos rajono švietimo įstaigų specialistai, užsienio partneriai – Kuldygos miesto pagrindinė biblioteka, Latvijos nacionalinė biblioteka, Rygos lietuvių vidurinė mokykla. 

Vizito Kuldygos bibliotekoje metu buvo pasidalinta darbo gerąja patirtimi, pasidalinta įžvalgomis apie darbo Lietuvos ir Latvijos bibliotekose specifiką ir galimybes, sužinota, kaip dirbama su jaunaisiais skaitytojais ir organizuojami renginiai vietos bendruomenei. Bibliotekoje nuolat veikia vietinių tragiško likimo žydų atminimui skirtos parodos, visame miestelyje saugomi istorijos ženklai: akmenų grindinys, daugybė senovinių namų fasadų skleidžia autentišką grožį, kurį papildo rūpestingai puoselėjama žaluma ir Ventos krioklio ošimas.

Latvijos sostinėje buvo aplankyta 1991 m. įkurta Rygos lietuvių vidurinė mokykla, kuriai vadovavo šviesaus atminimo buvusi gargždiškė Bronislava Aldona Terija. Pastatas renovuotas ir išplėstas, pastatyta sporto salė, žiemos sodas, atidarytas Popamokinio ugdymo centras. Mokykloje dėstoma lietuvių kalba, etnokultūra, veikia dramos ir šokių kolektyvai, būreliai ir fakultatyvai. Pavaduotojas Rolandas Žalnierius supažindino su mokyklos biblioteka, erdvėmis, papasakojo apie mokyklos istoriją ir aktualijas, supažindino su mokyklos bibliotekos specifika. Pirmoji diena buvo turiningai baigta buvusio Rygos lietuvių vidurinės mokyklos darbuotojo ekskursija bibliotekos kolektyvui po Rygos senamiestį. 

Antrą vizito dieną bibliotekininkų delegacija vyko į Latvijos nacionalinę biblioteką – Šviesos pilį, vieną reikšmingiausių kultūrinių statinių Latvijoje. Biblioteka yra šiuolaikinis informacijos ir kultūros centras, kuris vietiniams gyventojams ir užsienio lankytojams siūlo aplankyti įvairios tematikos skaityklas, kuriose saugomos knygos, periodika, garso ir vaizdo įrašai bei reti leidiniai. Lankytojai gali apžiūrėti bibliotekoje saugomą Dainų spintą – pasaulinio masto kultūrinę vertybę, kuri yra įtraukta į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ registrą. Latvijos nacionalinėje bibliotekoje yra nuolat organizuojamos įvairios parodos, koncertai, paskaitos, iš čia atsiveria gražiausi vaizdai į Rygos senamiestį. Nustebino didžiulė dovanotų knygų galerija, tarp kurių – Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos neseniai įteikta knyga. Kiekvienas dovanotas spaudinys yra su unikaliu buvusio savininko įrašu.

Pagal numatytas projekto veiklas Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešojoje bibliotekoje bus organizuojamas gerosios patirties sklaidos renginys ir vykdomi mokymai, įtvirtinantys kultūros ir švietimo įstaigų specialistų kvalifikacinės kelionės metu įgytas kompetencijas.

Bibliotekininkė Asta Norvilė